John F. Kennedy'den Atatürk Mesajı

Sadece on iki gün sonra Dallas, Texas'ta hala bütün ayrıntıları anlaşılamamış bir cinayetle hayata veda edecek olan John Fitzgerald Kennedy, Atatürk'ün ölümünün yirmi beşinci yıl dönümü için 9 Kasım 1963 günü özel bir mesaj yayınlamıştır. Kendi sesiyle kaydedilen mesajı Ankara Radyosu'nda yayınlanmak üzere Türkiye'ye gönderilmiştir. Mesaj, Atatürk'ün ölümünün yirmi beşinci yılı olması nedeniyle daha bir özenle hazırlanmış program çerçevesinde Cemal Gürsel'in de katılacağı bir törende ilk defa dinlenmiştir. ABD Başkanının on iki gün sonra ölümü ile bu tarihi kayıt daha fazla önem kazanmıştır. Bütün dünya gibi Türkiye de bu yakışıklı liderden etkilenmiş, konuşmalarında sıklıkla bahsettiği ideallerin ne olduğunu anlamak için çaba sarf etmiştir. 


Ekteki videoda ise Atatürk'e yapılan övgülerden etkilenmemek elbette imkânsız.

Aslında John Fitzgerald Kennedy'nin mesajı üstüne daha fazla yorum yapılmasına ihtiyaç duymuyor. Meraklıları için, bu tarihi mesajın Türkçe tam metni ise şöyledir: 

Çeviri Doç. Dr. Selahattin Özkan tarafından yapılmıştır.

Kemal Atatürk’ün ölümünün yirmi beşinci yıldönümünü anmaya katıldığım için onur duydum. Atatürk adı bu yüzyılın muhteşem insanlarının birisinin tarihi başarılarını, onun ilham verici şekilde Türk halkına liderliğini, modern dünyayı anlamaya dair bakış açısını ve askeri bir lider olarak cesaretini akla getirmektedir. Çöken bir imparatorluktan özgür bir Türkiye’yi yeşerttikleri ve o günden bu yana bağımsızlıklarını öne sürüp korudukları için Atatürk’ü ve Türk Halkını takdirle karşılamak gerekmektedir. 

Ulusal güvencin, Türkiye Cumhuriyeti’nin doğumundan ve Atatürk ile Türkiye tarafından o zamandan bu yana gerçekleştirilen değişikliklerden daha başarılı bir örneği kesinlikle bulunmamaktadır. Türkiye ile ABD arasında geleneksel olarak var olan dostane ilişkiler Atatürk’ten derinden etkilenmiştir. O bizlerin demokratik hükümetlerimizi tanımış ve bir keresinde “Şimdi dostuz ama ileride daha yakın dost olacağız” kehanetinde bulunmuştur.

Şimdiki yakından ittifakımız Atatürk’ün bağımsız Türkiye için hazırladığı özgür hükümetin hazırladığı sağlam temeli takip etmektedir. ABD’nin bizleri Atatürk’ün dünyada ve Türkiye’de kurmaya yardım ettiği ideallerine ve ülkesine bağlayan bu ittifak içinde ortak olabilmesinden gurur duyuyorum. Ölüm yıldönümünde bu muhteşem adamı selamlıyorum.



John Fitzgerald Kennedy'nin Atatürk’ün Ölümünün yirmi beşinci yıl dönümü için hazırladığı özel mesajın orijinal metni ise şöyledir: 

I am honoured to join in commemorating the 25th anniversary of the death of Kemal Ataturk. 

The name of Ataturk brings to mind the historic accomplishments of one of the great man of this century, his inspired leadership of the Turkish People, his perceptive understanding of the modern world and his boldness as a military leader.

It is to the credit of Ataturk and the Turkish People that a free Turkey grew out of a collapsing empire and that the new Turkey has proudly proclaimed and maintained its independence ever since. Certainly there is no more successful example of national self reliance then the birth of the Turkish republic and the profound changes initiated since then by Turkey and Ataturk. 

Ataturk was deeply interested in the friendly relations that have traditionally existed between Turkey and the United States. 

He noted our democratic governments and once said, prophetically, ' We are friends now and we will be much closer friends in the future '.

Our present close alliance can be traced to the firm base prepared by Ataturk for free government in an independent Turkey. 

I am proud that United States can be a partner in this alliance linking us to the country of Ataturk and to the ideals which Ataturk helped establish in Turkey and the World. 

I salute this great man on the anniversary of his death.


Kaynak: John F. Kennedy Kütüphanesi Ses Arşivi. (Tıklayınız)

Güncel Tarih’e destek olmak için lütfen tıklayınız


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder